Zapiski Godności

„Młodość – starość – godność”

Nowy plakat stworzony dla Fundacji Dignum przez znaną warszawską ilustratorkę, Izabelę Kaczmarek-Szurek ze studia Formallina. Inspiracją dla stworzenia grafiki pt. „Przywrócić godność życia” jest triada młodość – starość – godność, a także duch rewolucji, zwykle typowy dla zbuntowanej młodości, a jednocześnie jakże potrzebny dziś polskim seniorom. Mamy nadzieję zrobić charytatywny hałas w imieniu tych, których głosu nie słychać w mediach społecznościowych, w Internecie, ani też na ulicach. Chcielibyśmy upomnieć się razem z młodymi ludźmi o tych, którzy sami o swoją

„Starość ma twarz Kobiety”

Feminizacja i singularyzacja starości. Te naukowe terminy oznaczają w praktyce jedno, starą samotną kobietę. Tak wygląda starość nie tylko w Polsce. Kobiety żyją dłużej, w Polsce średnio o 8 lat od mężczyzn. W naszej fundacji bardzo często się spotykamy z sytuacją gdzie starsza samotna kobieta mieszka w domu, którego nie jest w stanie już sama sprzątać, ogrzać, naprawiać usterek… dom starzeje się z nią. Brak opieki ze strony rodziny i wieloletnie zaniedbania pogarszają tę sytuację. Kobieta na starość zostaje sama

„Dobro jest dobrem”

Dobro jest dobrem tylko wtedy, gdy nie wartościuje i jest bezwarunkowe! Często powraca pytanie „jakie warunki stawiacie podopiecznym”, albo „czy uważacie, że warto tej osobie pomóc”? Jedynym prawdziwym ograniczeniem dla objęcia pomocą, są nasze możliwości. Dlaczego nie uzależniamy niesienia pomocy od innych warunków? Po pierwsze: „DIGNUM” oznacza GODNOŚĆ. A ta, w naszym mniemaniu należy się każdemu człowiekowi, od urodzenia aż do śmierci. Po drugie: Ocenianie wyborów życiowych innych ludzi i warunkowanie w ten sposób pomocy stawia potrzebujących, którymi najczęściej są

Zapisz się do Newslettera

Zapoznałem się z zasadami przetwarzania danych osobowych przez Administratora zawartych w Polityce Prywatności i akceptuje Regulamin Newslettera